| Startsiden | | Reportasjer | | Registrer ditt bryllup | | Forum | | Kontakt |
Hvordan pynte bryllupsbordet
Et vakkert pyntet bryllupsbord skal ikke bare se lekkert ut, men også gjenspeile dere og hvilken type bryllup gjestene kan forvente seg. Et flott pyntet bryllupsbord gjør at gjestene føler seg velkommen. Når dere ser på bildene fra bryllupet i ettertid, skal dere se på bordet med stolthet.


Se bilde av bryllupsbordet til Anne Kjersti her

Bryllupsbordet setter standarden for selve bryllupet.

Et flott dekket bryllupsbord gjør at gjestene føler seg velkommen og at de får inntrykk av hvilken type fest dette blir. Det er også en god gest å se at brudeparet har lagt ned tid og penger i å ønske deg velkommen til sitt bryllup. Ved middagsbordet sitter en i flere timer, da er det også et sted en bør tenke på å gjøre det så koselig og vakkert som mulig, forteller Tone Mellingen hos Løiten lys i Bergen.

 

Sett av et budsjett til pynt av bordet
Spander tid og penger på å gjøre bordet flott.  Det kan være lurt å starte tidlig å planlegge dekor og pynt. Kjøp gjerne inn litt og litt underveis i planleggingen, så kommer ikke alle kostnadene på en gang.

Se også bilder av dekor til bordet på vår Facebookside

 

Et flott pyntet bryllupsbord med lys, duker, dekor, vaser osv. kan koste fra ca 2000,- til 5000, Noen bruker også mer enn det på dette. Sier Tone Mellingen. Hos oss får brudepar god veiledning og hjelp til å sette sammen pynt og lys til bordet.  Det er ikke om å gjøre å ha mest mulig dekor, men en dekor som passer til brudeparet, stedet og typen bryllup. Akkurat passe flott og balansert er viktig, sier Tone.

 

Uansett budsjett er det viktig å tenke på at dere gjør det dere kan for å lage et helhetlig bryllupsbord. Noen velger litt selvlaget og noe kjøpt, mens noen velger å kjøpe alt på ett sted, da det er lettere å få alle detaljene til å passe sammen, sier Tone som hjelper mange bruder med valg av dekor til bordet.


Se bryllupsbordet til Birgitte her

 

 

La bordet gjenspeile dere via tema for bryllupet

Det å dekke et festbord er gøy, men også krevende. Mye skal stemme. Noen har mange tanker og ideer om hvordan det skal se ut og noen vet bare at det skal se bryllupspyntet ut, men ikke helt hvilken stil osv.

 

- Et godt tips er å være åpen for at bordet ikke blir akkurat som dere hadde forestilt dere, sier Tone. Mange er ganske klar på hvilken stil de ønsker seg, men trenger litt hjelp til å sette sammen alle detaljene slik at det stemmer med det de hadde sett for seg. Det er derfor veldig greit for meg å snakke med brudeparet først og få litt ”bilder” på hvilken type bryllup de skal ha. Lokalene er viktige, sier Tone. Er det i et klubbhus, i en låve, ute i telt, en flott gammel stue, osv, så har det mye å si for hvor mye og hvilken type pynt en skal velge til bordet. 

Detaljer som skaper blikkfang på bordet er viktig
Tone forteller at det er viktig å ha noe blikkfang på bordet slik at ikke alt går i en og samme dur.  Noe som får gjesten til å se litt ekstra og dermed også får øye på de små detaljene som du har tatt med, enten de er laget selv, eller kjøpt. Det er veldig populært med høye kandelabrer, vaser og fat med flytelys og dekor. Det skaper blikkfang, forteller Tone.

 

Valg av type bordoppsetting har noe å si for dekor og pynt.
Planleggingen er en stor del av jobben så sett av god tid til dette. Start med å finne ut hvilke type bord dere vil ha. Langbord, flere små, runde bord, E-bord eller kanskje en hestesko. Antall gjester og lokalet har naturligvis noe å si her. Hvis dere ikke har veldig mange gjester, kan det være koselig med et langbord, men er dere mange blir det ofte mer intimt med flere små bord. Helst ikke med flere en 8 -10 pr bord. Da blir det lettere for gjestene å snakke sammen selv om de ikke kjenner hverandre fra før. Fordelen med et E-bord er at alle sitter ved samme bord, og selv om dere er mange får alle følelsen av å sitte sammen med brudeparet.

 


Se bilder av bryllupsbordet til Siri her

 

Feminint med glitter og stas

Det skal være mye glitter og stas i år. Strass og perler, gjennomsiktig og florlett, samt feminint og vakkert, forteller Tone som har vert på flere interiørmesser og sett hva som er trendene for det kommende året.  Når det gjelder bryllup er det nok mest vanlig med farger som er duse og rolige og som kan piffes litt opp med noen skarpere farger innimellom.

 


Se bilde av bryllupsbordet til Trine her

 

Trend eller deres eget preg.

Trender innen borddekking til bryllup skjer ikke så veldig fort. Man har sett mye pastell de siste ti årene, og mange velger å dekke et bord basert på hvite blomster og lyse farger. Det å gifte seg trenger ikke å være en fashionting.  Her er det mange følelser inne i bildet, og det er svært viktig at dere velger det dere to har lyst på og ikke det som er moderne.

 

Bestem dere for hva dere vil ha på bordet, hvilke blomster og servietter og prøvedekk gjerne bordet før dere tar den endelige avgjørelsen. Snakk med de som selger lys og pynt til bord, da de har god ekspertise og vet mye om trender og kan komme med gode ideer til hva dere kan bruke. Våg å tenke litt nytt. 

 

Dekorere og pynte bryllupslokalet. 

Tenk også litt på hvordan lokalene ser ut. Vi ser at flere henter trender fra amerikanerne når det gjelder pynt og dekor av lokalene.
 

 

Dersom fargen på stolene ikke passer med resten av stilen for bryllupet er det lekkert å dekke dem med hvite trekk. Det pyntes også i vinduer med flotte ampler og lignende. Lage temabord er også populært. Det kan være et lite bord som et pyntet og dekket som et stilig fruktbord, snopebord, fingermatbord, eller et ekstra flott dekorert kakebord, sier Tone.

  

Pynt opp kjedelige toaletter
Er det for eksempel litt gamle og kjedelige toaletter der, kan det være fint å ha en skål med duftende flytelys som gir rolig og fin stemning og ikke minst god lukt, så blir ikke fokuset på om toalettene er kjedelige eller flotte, forteller Tone.
 

 

Noe nytt og spennende
Det er blitt veldig populært med kubbelys med bilde av brudeparet på og datoen for bryllupet. Dette lyset kan stå på kakebordet eller foran brudeparet og vil skape en litt ekstra stemning bare det. Samt at brudeparet kan ta vare på lyset i ettertid som et minne fra den store dagen. 

 

Det er også populært å kjøpe søte små papir sommerfugler som brudeparet legger fram ved gavebordet og gjestene kan skrive noen ord på dem og henge på et lite tre for eksempel, eller et søtt fuglebur som her.
 

Se bryllupsbord - sommerbryllup i telt.
 

En farge skaper helhet

Hvor man holder bryllupet har naturligvis en del å si for hvilke bord man dekker. Til et sommerbryllup ute i et telt er det kanskje naturlig å velge mer farger enn i en festsal. Stiler som bonderomantisk, atletisk, klassisk, vintage eller rocka. Uansett hvilken stil dere velger, kan det være lurt å tenke på hvilken stemning du ønsker å skape, og jobbe uti fra det.  Er dere veldig glade i røde roser, og ønsker det både i kirken, brudebuketten og på bordet, så velger dere nettopp det.

 

 

 

Blomster er en viktig detalj på bryllupsbordet 

Her er det utallige muligheter. Mange farger, få farger – store blomster, små blomster. Velg blomster som betyr noe for dere. Vær forsiktig med store, hvite liljer, svibel og andre blomster med sterk duft. Også her er det lurt å tenke litt på at blomstene ikke skal sperre sikten over bordet. Lave eller veldig høye blomster er bedre valg da.

 

 

 

Lag ditt unike bord. Vær kreativ

Når de første planene er lagt, er det bare å finpusse på detaljene. Mye skal på plass, og mange valg må tas. Duk, servietter, høye lysestaker, eller kubbelys, telys, lysfat og skåler, alt kan kombineres. Bretting av servietter er også en fin detalj å ta med i planleggingen. For her finnes det mange forskjellige måter og brette på. - Det er ingenting som er bedre enn noe annet, og ingenting er feil. For noen kan det ikke bli enkelt nok, mens andre ikke kan få det overflødig nok, sier Nils Norman Iversen.

 

Noen tips fra ekspertene

 

 

Duk

Velg klassiske duker til et klassisk bryllup. Damaskduk i lin eller bomull er vanlige valg, men det er også fint med mer rustikke, grove linduker i naturfarger. Lek gjerne med duker lag-på-lag med lettere stoffer enten over hele eller deler av duken.  I dag finnes det mange forskjellige tynne løpere på rull som kan legges midt på bordet for å pynte opp den hvite duken. Hvit papirduk i en tykk og god kvalitet går også fint å bruke.  Og hvis du tar turen til Ikea, kan du faktisk finne dette (se bilde over) hvite, flortynne sengeteppe som er perfekt til avlange og runde bord.
 

 

Lys

Store kandelabre er fint, og det er spennende å bruke lys i forskjellige farger i samme kandelaber.  I dag finnes det også mange flotte lys med motiver som trer fram etter hvert som lyset brenner, små sommerfugler, blomster og dyremotiver.  Kombiner hjerne sølv og glass i lysfat og lysestaker. Pass på at lysene ikke kommer midt i synsfeltet til gjestene.

 

Kjøp gjerne hvite lys som du pynter med skjell, diamanter eller noe annet som gir dem et personlig preg.
 

 

Bordkort

Et bordkort er en hyggelig velkomst, men husk at det er viktigere at navnet er riktig skrevet enn at bordkortet er flott og spesialbestilt. Man kan lage fine bordkort selv også, så få gjerne noen gode venninner til å hjelpe deg med denne jobben. 

 

Ønsker du profesjonelle bordkort, kan du ta kontakt med  www.bryllupsinvitasjoner.no 

 

 

Blomster 

Velg gjerne blomster dere har et forhold til og som gir gode assosiasjoner. Pynt med mye blomster, for blomster blir det aldri for mye av, mener blomsterdekoratøren. Velg avlange dekorasjoner til avlange bord, hestesko og E-bord. Mens dere kan velge runde, høye på stett, eller flere små dekorasjoner på de runde bordene. Blomstene på bordet bør også gjenspeile litt av brudens brudebukett og bryllupets stil.

 

 

Hvordan dekker et bryllupsbord med fat, glass, bestikk osv.
En formell kuvert følger visse regler. Underst skal man ha en kuvertbrikke eller dekketallerken, og så kommer tallerkenen til første rett. Kniver plasseres på høyre side, gafler på venstre og dessertbestikk over tallerkenen. Har du kniver og gafler til flere retter, begynner du ytterst med første rett og resten etter tur innover. Suppeskjeen plasseres ytterst til høyre. Asjett til brød settes til venstre for gaffelen, og glassene diagonalt over knivene. Vannglass lengst til høyre og deretter glass til første rett, andre rett og så videre.

 

Kilde: Mona Mellingen fra Løiten lys i Bergen og Fest av Nils Norman Iversen.

<-- Tilbake

  © Copyright bryllupsguiden.no 2005