| Startsiden | | Reportasjer | | Registrer ditt bryllup | | Forum | | Kontakt |
Fotograf eller en kompis med kamera som tar brudebildene?
Det er dyrt å gifte seg, og det er lett å tenke at man vil spare inn der man kan. Trenger man for eksempel egentlig en fotograf, eller kan en venn eller tante gjøre jobben? Hva tenker brudepar om dette og hva sier fotografene?


Foto: Fotograf Løtvedt

Ikke la deg skremme av pris
Det å leie inn en fotograf til den store dagen koster mye, men det er viktig å ikke la seg skremme utelukkende av prisen. For selv om onkel eller kusine har et flunkende nytt, flott speilreflekskamera, kan du nok ikke regne med at bildene blir like gode som dem en profesjonell fotograf kan ta for deg. Dette er bilder som kanskje blir hengende på veggen så lenge dere lever, og da kan det være greit å bruke noen kroner på dem. Dere bruker jo en del penger på å se flott ut den ene spesielle dagen i livet.


Foto: Gunnar Strøm Gs foto

Amatørene tar noen av jobbene

En del fotografer merker nå at antall bryllupsfotograferinger går ned. GS Foto i Bergen forteller om en dramatisk nedgang de siste årene. - Vi har i år sju brudepar mot over 25 for to år siden. Det ser ut til at det er entusiastiske amatørfotografer som tar mange av oppdragene, og da gjerne for et symbolsk beløp, sier Gunnar Strøm. Han ønsker da å minne om at amatørfotografen ikke er skolert til å gjøre jobben slik en fagfotograf er. - Vi har lært å lyssette, enten i studio eller utendørs, vi har alltid med ekstra utstyr, er skolert til å kunne kommunisere med brudeparet på en god og avslappet måte og kan se feil og mangler ved brudekjolen eller smokingen og kan rette på dette, sier Strøm.

 

Undervurdert

- Jeg tror mange undervurderer rollen til en god bryllupsfotograf og tenker at venner eller bekjente med speilreflekskamera kan gjøre en like god jobb, sier fotograf Jan Ivar Vik i Sarpsborg. Han tror også mange satser på at gjestene tar såpass mange gode bilder at det sikkert blir nok til et album med minner. - Men flere jeg har snakket med forteller at de angrer veldig på at de ikke prioriterte å hyre inn en profesjonell fotograf. Det er trist å gjøre en slik erfaring. Spesielt etter den ene dagen i livet man ønsker at alt skal være perfekt. Bryllupsbildene kan ikke tas om igjen, sier Vik.Foto: Jan Ivar Vik

 

 

 

 

Dyr profil og relativt høy inngangsbillett
Norstrandsfotografene i Oslo er en av de største aktørene innen bryllupsfotografering her i landet. Og er blant Norges mest premierte fotografer. 150 par fotograferes av dem hvert år, og for dem har antallet holdt seg ganske stabilt. Likevel er de klar over at det ikke er slik for alle.
- Vi har valgt en dyr profil. Her kan man ikke prute, og vi har en relativt høy inngangsbillett.

Vi leverer aldri fra oss høyoppløselige filer. Dette kommer både av at vi vil tape inntjening på salg av kopier, rammer og takkekort og at kundene skal vite at de får gode bilder som vi har bearbeidet, sier Andreas Bjørge hos Nordstrandsfotografene. Hans erfaring er at de fleste par forstår dette. Verken bedriften eller kundene er tjent med at brudeparet printer ut 120 stygge takkekort på en billigprinter.

 

Pris er viktig

Brudepar Bryllupsguiden har vært i kontakt med har gjort ulike erfaringer når det gjelder bilder. Mens noen sier at de har satt av en stor sum til fotografering, har andre satset på fotokyndige venner, bekjente eller slektninger.

 


Foto: Frode Johansen

 

- For oss var pris og kvalitet viktig. Det er jo ikke så lett å kombinere, men vi har en bekjent som er fotograf og valgte å bruke ham, sier Veronica som giftet seg i sommer. Hun forteller at både hun og mannen var storfornøyde med resultatet.

- Vi hadde fotografering fra kirken til og med brudevalsen, og det er vi veldig glade for. For selv om mange av gjestene har tatt bilder også, ser vi at disse er av en annen kvalitet enn dem fotografen tok, sier hun.

Flink onkel
Jette Elnan-Knutsen, som også giftet seg i sommer, forteller at hennes onkel ble utnevnt som fotograf i bryllupet. Han er lidenskapelig fotointeressert og hadde utstyret i orden. - Siden vi giftet oss på et lite sted, var det ingen lokale fotografer som kunne brukes der, og å få innleid fotograf fra nærmeste sted ville kostet dyrt, sier hun. Og bildene til onkel skuffet ikke. Både hun og mannen likte dessuten den lette, naturlige stemningen det ga å ha en fotograf de begge kjente godt fra før.

 

- En ordentlig bryllupsfotograf hadde kanskje hatt flere ideer til steder og motiver, men vi er fornøyde med de han tok. Onkel tok selve bryllupsbildene, og så tok venner og familie bilder under seremonien og festen. I tillegg tok en venninne av meg bilder under forberedelsene, sier Jette. De eneste pengene som ble brukt på fotografering var det som ble brukt på gaver til fotografene.


Foto: Nordstrandsfotografene

 

Arkiverte bryllupsbilder for evig

- En annen fordel med å velge en profesjonell fotograf, er at i et studio lagres negativer og filer. Det betyr at du kan komme tilbake om ti år og kjøpe flere bryllupsbilder dersom du ønsker det. En slik mulighet har du ikke dersom en amatørfotograf gjør jobben, sier Bjørge ved Nordstrandsfotografene. Han mener at dagens situasjon også er med på å gjøre fagfotografene skjerpet. De er nødt til å skille seg ut i markedet, for du og jeg forventer mye når vi betaler godt for en vare.

- Snart kan man ta gode bryllupsbilder med en mobiltelefon, og selv programmene på en iPhone kan gjøre bildene spennende. Da må vi fotografer ligge enda litt lengre fremme, sier Bjørge.

 

Kombinere?

Husk også at det er mye vanskeligere for onkel Per å få til spennende bilder med gjestene dine. Han tar seg ikke de samme frihetene når det skal fotograferes på kirketrappen, og får ikke nødvendigvis de kakespisende og dansende gjestene til å slappe like mye av foran kameraet. Kanskje kan løsningen være en kombinasjon av fotografbilder og bilder tatt av venner og kjente? Da vet du at du er sikret de riktig gode blinkskuddene, og kan glede deg over de hyggelige amatørbildene i tillegg.

Noen tips når du skal velge fotograf:

 • - Sjekk kvaliteten på bildene til fotografene du vurderer
 • - Kontroller at det er et ordentlig firma, og ikke bare en privatperson med kul nettside og mobiltelefon
 • - Lokalet skal virke seriøst
 • - Snakk med fotografen før du bestiller slik at dere vet at kjemien stemmer
 • - Sjekk at bildene dine blir lagret
 • - Bestill fotograf så snart du kan. En del kan være bortbestilt et år i forveien
 • - Husk at du også får tatt klassiske brudebilder, selv om du syns de er kjedelige i dag. Dette er bilder foreldrene deres vil ha på veggen
  og kanskje også dere om noen år.

  Kilde: Nordstrandsfotografene www.nordstrandsfotografene.no

 

 

 

Bryllupsguiden har vært i kontakt med flere brudepar for å høre hvem som skal ta, eller har tatt deres brudebilder.

Her er flere brudepar sine kommentarer:

- Catchlight tok bildene både under vielsen og selve bryllupsbildene. Vi valgte en fotograf vi hadde hørt at var bra og var veldig fornøyde med resultatet. Vi brukte omtrent 20.000 kroner på bilder, men da kjøpte vi alle de digitale filene av fotografen.

 


Foto: Synnøve Sorthe

- Vi valgte fotograf Synnøve Sorthe i Ålesund fordi vi hadde sett en del av bildene hun hadde tatt før og likte bryllupsbildene hennes spesielt godt. Vi ble storfornøyde. Hun klarte å fange opp vår glede og kjærlige blikk på en fantastisk måte.
Pris: 11.000 kroner

 

- Vi ønsket heldagsfotografering, men fant ut at det ble for dyrt. Vi valgte brudgommens kusine som er utdannet fotograf til å ta brudebildene, og så tar brudgommens søster og hennes samboer bilder resten av dagen. Vi skal også sette ut engangskameraer til gjestene.
Pris: under 1.000 kroner

 


Foto: Terje Aamodt

- Terje Aamodt tok bildene våre. Vi sjekket flere fotografer på forhånd og kikket på bilder på nett. Terje Aamodt skilte seg klart ut. Han er flink til å fange øyeblikket og får frem det beste i menneskene. Han fotograferte oss hele dagen og vi fikk hundrevis av bilder, ferdig redigert i høyoppløselig format på en DVD.
Pris: 30.000 kroner

 

- En venninne som er fotograf tok bildene. Hun har tatt bilder av oss før, og vi liker godt stilen på bildene hennes. Vi hadde fotografering fra morgen til kveld, og fikk det i bryllupsgave fra henne. Ellers tar hun 14.000 kroner.
Pris: 0 kroner


 

- Brudens bror skal ta bildene. Han er hobbyfotograf og har tatt mange gode bilder før. For oss er pris, antatt kvalitet og tilgjengelighet viktigst, samt at vi får de digitale filene uten kostnader.
Pris: 0 kroner (bortsett fra en liten gave som takk)


- Vi skal bruke fotograf Vegard Giskerud. Han skal ta bilder under vielsen og en time etter vielsen. Vi fikk ham anbefalt av bekjente.
Pris: 8.500 kroner

 

- Yvonne Sollihagen tok våre bilder. Vi valgte henne basert på god kjemi og at hun virket profesjonell og tillitsvekkende. Vi hadde også stylist tilgjengelig. Vi ble veldig fornøyde.
Pris: 10.500 kroner inkludert stylist

- Elin Iversen, en bekjent som er fotograf, skal ta bildene. Vi har sett bilder hun har tatt i andre bryllup, og vet at hun er kjempeflink. Hun skal ta bilder i kirken i tillegg til selve bryllupsfotograferingen.
Pris: 4.500 kroner


Foto: Audun Haugen

- Vi valgte Audun Haugen etter tips fra kjente. Vi var veldig fornøyde med fotoseansen og fikk et godt inntrykk av fotografen. Han fotograferte under vielsen i tillegg til bryllupsbildene. Vi har rettighetene til bildene selv, og dette var en viktig årsak til at vi valgte denne fotografen.
Pris: 7.500 kroner

- Bryllupsdagen var verdens flotteste dag, og takket være en knallflink fotograf har vi minner for resten av livet. Vi ble raskt enige om å bruke fotograf for å slippe å være avhengig av at andre skulle gjøre det.
Pris: Ca. 20.000 kroner.


Foto: Hans-Petter Eitvet

 

-Vi brukte en fotograf som heter Hans-Petter Eitvet. Hans-Petter er en bekjent av oss, og vi har sett mye av hans arbeidere. Noe som gjorde at vi følte oss trygge og avslappet under fotograferingen. Fotografen kom til hotellet der jeg ordnet meg og tok noen bilder der. Både av meg, kjolen, forlover/frisør, moren min og hundene mine. Han reiste så til "selskapslokalet" hvor han tok bilder av gjestene som koste seg i sola, samt inne i teltet (hagebryllup) og rundt hele området. Han var der og tok bilder av alt som foregikk fram til litt ut i selve festen. Vi har nydelige bilder av talere, brudevalsen, kakene, u name it :)
Pris: 15.000 kroner


- Vi var opptatt av at det ikke skulle koste altfor mye, men at det skulle være en ordentlig og god fotograf. Vi ønsket selv å få alle bildene originalt og høyoppløselig slik at vi selv kunne velge hva vi ville gjøre med dem. Vi ble fornøyde med bildene vi fikk, men skuffet over initiativet. Vi ville ha kreative bilder, men ble bare stilt opp på rekke og rad og måtte selv ta initiativ til de annerledes bildene. Det ble tatt bilder under forberedelsene, vielsen, festen og personlige bilder.
Pris: 8.800 kroner


- Vi valgte en bekjent som fotograf. Han fotograferte i kirken, tok brudebiler, tok bilder av alle som ville bli fotografert med brudeparet, filmet og fotograferte under middagen, kaffen og begynnelsen av festen samt laget en to timer lang DVD. Vi fikk alle bildene som ble tatt.
Pris: 8.500 kroner


Foto: Frost studio i Bergen

- Vi bestemte oss tidlig for å prioritere fotografering Vi hadde generelt et stort budsjett i bryllupet, og hadde med to profesjonelle fotografer og en videofotograf hele dagen. Vi brukte Frost Studio i Bergen, som kom til Oslo uten å ta noe ekstra for det.
Pr
is: 20.000 kroner for fotograf
P
ris. 7.500 for videofotograf

Vi i bryllupsguiden takker aller som svarte på våre spørsmål angående sitt valg av fotograf.

Tekst: Katrine Andreassen

 

<-- Tilbake

  © Copyright bryllupsguiden.no 2005