| Startsiden | | Reportasjer | | Registrer ditt bryllup | | Forum | | Kontakt |
Når ord skal sies til brudeparet
Skal du i bryllup til søsken, en god venn eller venninne kan det være hyggelig å formidle noen ord. Valget står da mellom en personlig sang eller å holde en tale.

Mens noen benytter en hver anledning til å si noen velvalgte ord, syns andre det er en virkelig pine å stå foran en forsamling og holde tale. Likevel hender det at det dukker opp anledninger da det rett og slett er forventet at du sier noen ord. Bryllup er nettopp en slik anledning. Her får du noen råd på veien enten du velger å holde en tale eller å bidra med en sang til festen.


Visevert og toastmaster André i Bergen, holder orden på taler og sanger i bryllup.

Ikke for lang tale 

La oss starte med talen. Skal du holde en god tale er lengden av stor betydning. - To til tre minutter holder. Du tenker sikkert at det er veldig lite, men faktisk er tre minutter med prat helt perfekt for de som skal høre på og talen vil inneholde de viktigste elementene. Brud og brudgom kan få holde på litt lengre, men aldri over ti minutter, sier Ulf-Arvid Mejlænder. Han er kommunikasjonsrådgiver og tilbyr nettbasert hjelp til talere fra siden www.mejlaender.no. Han har også skrevet to bøker om temaet.

 

Dyktige taleskribenter: KLikk her!

 

 - Det blir fort kjedelig dersom man snakker for lenge. I tillegg er det viktig at talen din har et godt innhold. Spør deg selv om du har noe interessant å tilføre for brudeparet og gjester eller om du holder talen mest for din egen del. Spør gjerne brudeparet eller toastmaster på forhånd for å sjekke ut om enda en tale er ønskelig, sier Mejlænder.

 

En tale bør inneholde gode minner

Husk også at en tale skal være planlagt. Den må aldri være en følge av at du føler deg inspirert etter et par glass vin og finner ut at du skal si noe. Slike taler er gjerne både dårlige og intetsigende. Mejlænder anbefaler heller ikke at du bestiller talen fra en profesjonell taleskriver uten å prate med han først og forsikre deg om at hun/han får fram dine tanker og følelser på en personlig måte. Standardiserte taler vil aldri bli personlig nok.

 

 


Bilde er fra et bryllup på Refsnes Gods i Oslo

 
Humor er fint å bruke i talen
 

Trekk frem hyggelige små poeng fra barndommen eller ungdomstiden. Si også noe om egenskaper ved brudeparet, men tenk først gjennom hva andre kan finne på å si i sin tale. Det er kjedelig hvis din tale blir en gjentagelse av det brudens far eller brudgommen sa. Dette er din egen tale, og de andre gjestene skal sitte igjen med et inntrykk av at talen din tilførte noe spesielt og gjerne inneholdt et poeng ingen andre kunne brukt.

 

Bruk gjerne humor, men hvis du syns det er vanskelig kan du heller forsøke å gjøre talen litt rørende eller tankevekkende. Det er derfor lurt å satse på unike opplevelser og erfaringer til den du holder talen for. - Morsomheter må bli forstått uten at du trenger å varsle eller forklare dem. Det er ikke så stilig å selv være den første som ler eller fniser av egne morsomheter, sier Mejlænder.

Bryllupssang er et godt alternativ for den som ikke klarer å holde noen tale.

Så var det bryllupssangen. Heller ikke denne skal du ta med letthet, for de fleste av oss har vært på fester der sangene var kjedelige og lange som et vondt år.

- En personlig bryllupssang bør si noe om relasjonen du har til bruden eller brudgommen og den bør fortelle om oppvekst, egenskaper og særegenheter. Få også med noen morsomme historier og minner før du runder av med noen ord til ektemaken og lykkeønskninger til brudeparet, sier Janne Bøhlerengen. Hun driver firmaet DinSkribent (www.dinskribent.no) der hun skriver personlige festsanger og taler på rim.

 

Dyktige sangskribenter: KLikk her!

 
La sangen bringe fram både latter og tårer
Sangen kan du enten skrive selv, eller du kan bestille den fra en profesjonell skribent. Vil du prøve deg på egenhånd, er det enkelte ting du bør merke deg. - Alt må stemme med melodien, sier Bøhlerengen. Hun sier videre at personlig innhold, gode rimord og humor er andre suksessfaktorer, og at den optimale bryllupssangen både får gjestene og brudeparet til å le og gi dem en liten tåre i øyet. En god bryllupssang har en melodi alle kjenner. Det er ikke noe som er verre enn at ingen kan melodien eller at teksten ikke passer enkelte steder.

 

 

Sangen bør ha positive og ikke noe negativt innhold 

Lengden på bryllupssangen avhenger av melodien og hvor mye du vil ha med. Alt fra fire til ti vers er normalt, men husk at sangen i likhet med taler kan bli kjedelig hvis den blir for lang. - Det er viktig at sangen ikke blir kjedelig å synge. Vær forsiktig med for mye utbrodering om alt. Her hjelper det på med humor. Husk bare at du bør kjenne ditt publikum, sier hun. For mens noen syns ”litt på kanten”-sanger er morsomt vil andre føle at det hele blir litt pinlig.

 
 
-Man må også skille mellom det å trekke frem artige historier og det å dumme ut den man har skrevet sangen til. Alt man har gjort i sin ungdom er man ikke nødvendigvis stolt av. Et bryllup skal være en gledens dag så det negative holder man seg unna, sier Janne Bøhlerengen.

 

Gode grunner til å velge personlig bryllupssang:

En ferdigskrevet sang du finner på internett eller gjenbruker vil oftest være generell og upersonlig. Tar du utgangspunktet i en ferdigskrevet sang bør du i så fall legge inn dine egne ord og sørge for at de passer med sangens melodi. -Det er lett å formidle en personlig hilsen til brudeparet bare du gjør en god jobb eller gir sangskribenten gode stikkord -En god sang gjør deg rørt og får deg til å le

 

- En flott sang er en gave i seg selv – spesielt hvis du har skrevet den selv

 

 

Dette bør du IKKE ha med i sangen:

- Pikante historier
- Negative ting
- Vonde opplevelser og tragedier
- Ekskjærester

- Ting som gjør brudeparet flaue

- Få andre til å synge gjennom sangen du lager for å se at den går riktig i forhold til melodien. Det er lett å skrive seg ut av takt og tone, når en dikter selv.

 

Talenes/sangenes rekkefølge:

1. Velkomsttale

2. Brudens fars tale

3. Brudgommens tale eller sang

4. Brudens forlovers tale eller sang

5. Brudgommens forlovers tale eller sang

6. Brudgommens fars tale eller sang

7  Eventuelle andre taler og sanger (kan også holdes ved kaffebordet)

8. Takk for maten-tale

 

Noen taletips:

- Fatt deg i korthet

- Bruk gjerne sitater eller dikt

- Talen kan også være skrevet på rim eller som en fortelling

- Begynn i god tid

- Ta med deg stikkord skrevet på et pent kort

- Skriv talen slik du snakker

- Øv!

 

 

<-- Tilbake

  © Copyright bryllupsguiden.no 2005