| Startsiden | | Reportasjer | | Registrer ditt bryllup | | Forum | | Kontakt |
Bryllupsfest med eller uten alkohol?
Er alkohol "selvsagt" i et bryllup? Et sofistikert supplement designet til mat og dessert, eller for å sprite opp festen? Bryllupsfesten er arenaen der familie og venner samles for å feire det nybakte ekteparet. Bryllupsfesten består av familie og venner fra begge parter og mange møtes for første gang i denne settingen.

 
Vil servering av alkohol bidra til at gjestene har lettere for å prate med hverandre og at dansegulvet ikke står tomt? 

Mange vil velge å servere alkohol nettopp av denne grunn. Stemningen blir mer løs og ledig og brudeparet kan lene seg tilbake med gjester som er avslappet og koser seg i hverandres selskap. Mange gjester vil også sette stor pris på å bli servert vin til maten, som gir en bedre smaksopplevelse enn for eksempel mineralvann.

 

 

Flere varianter, ingen fasit

Det kan være et dilemma for mange hva gjelder både servering og organisering av drikkevarer. Det er alltid flere hensyn å ta. Noen velger å servere alkohol til maten og til kaffe, og deretter deler ut for eksempel to "drink bonger" per person til innveksling i baren. Andre velger å ha fri bar hele kvelden. Det er heller ikke uvanlig at det kun serveres alkohol til mat og kaffe for deretter å nyte medbrakt alkohol. Velkomstdrink, vin til forrett, hovedrett og dessert, samt likør eller Cognac til kaffe, er for mange også en tilfredsstillende servering av alkohol i løpet av festen. 

Alkohol har også en bakside
Det er i alles beste hensyn og ønske at bryllupsfesten blir så perfekt som mulig. Toastmasteren bør være underholdende, talene passe korte og innholdsrike og stemningen i lokalet jevnt over god. Likeledes er det ønskelig at gjestene beholder et normalt alkoholkonsum og at oppmerksomheten først og fremst er rettet til brudeparet. Det er derfor viktig å huske at det ikke er alkoholen i seg selv som utgjør den perfekte bryllupsfesten. Totalopplevelsen er det man minnes og setter pris på.

Lurt å ha egen bartender 
En bartender/servitør kan være smart, særlig hvis en kjenner til at enkelte gjester har en tendens til å drikke for mye. Dette kan begrense inntaket og forebygge overstadig beruselse. Fri bar er heller ikke å anbefale dersom en er bekymret for enkeltes inntak. Å velge bort spritservering er også en løsning. 

 

 

Alkoholfri bryllupsfest er også et naturlig valg for mange. Noen skal ha barn tilstede under store deler av kvelden. Andre har, inkludert seg selv, også flere venner og familiemedlemmer som ikke drikker alkohol. Flere stiller likevel spørsmål ved om det er "greit" å ha et alkoholfritt bryllup.
 

Mange er ofte bekymret for om gjestene vil komme skuffet til festen, eller at gjestene bare holder seg sammen med dem man kjenner hele kvelden. Det er alltid greit å ha en alkoholfri bryllupsfest, og det er mange måter å lage underholdning og en setting hvor det blir naturlig å prate med sidemannen en ikke kjenner. Valgene er mange og varierte for alkoholfrie viner og drinker for og likevel kunne tilby en smakfull meny. 

 

Uansett hvilke preferanser en har, kan beregningen av drikkevarer være en utfordring. Vi har i den anledning samlet noen enkle tips og råd for deg som planlegger bryllup til sommeren. 

Flere faktorer å ta hensyn til 

Nettstedet Festplanlegging.no har utarbeidet en tabell som kan gi deg en pekepinn på hvor mye drikke du bør beregne.

 

  1.    Hvor mange gjester er invitert til bryllupsfesten og hvor mange beregner dere vil nyte alkohol.
  2.    Hvor lenge festen varer er også en faktor i beregningen. Det er vanlig at bryllupsfesten avsluttes mellom klokken 01.00 og 02.00 

 

Slik beregner du drikkevarer til bryllupsfesten

Dersom du kun skal servere øl og vin, og det er omtrent like mange menn som kvinner, kan du dele øl og vin 50/50. En kan videre beregne at gjestene vil drikke mellom 1 og 1,5 drinker i timen. Regn ut hvor mange drinkenheter du trenger totalt.

Som regel vil formelen være: (antall timer x antall gjester) x 1,2. Hvis du for eksempel skal ha en 6 timer lang fest med 75 gjester blir formelen slik: (6 x 75) x 1,2 = 540 drink enheter

Kalkuler nå hvor mange flasker du må kjøpe:

Øl: 1 flaske - 0,33 l = 1 drink
Vin: 1 flaske – 0,75 l = 4 drinker
Kartong - 3L = 20 drinker
Brennevin: 1 flaske – 0,75 l = 25 drinker -
1 flaske - 1L = 33 drinker
1 flaske – 1,125 l = 37 drinker 

Kalkulasjonstabell 
Denne tabellen er basert på en 5 – 5,5 timers fest med tørste gjester som drikker 1,5 drink hver i timen. Vi har tatt med vanlige brus og tilbehør også, men husk å ta med alt du trenger til drinkoppskriftene du har planlagt!
Se kalkulasjonstabell her

Tips 1

Om vinteren er det best å ha mer rødvin enn hvitvin.  

Tips 2
Når det gjelder innkjøp av alkohol, så finnes det faktisk enkelte butikker som har en retur-policy på øl, slik at du kan kjøpe mer enn du tror du kommer til å trenge, og deretter få tilbake pengene på alt som ikke blir drukket opp. Sjekk din lokale Rema/Rimi/Kiwi etc… Det er også 14 dagers angrerett på alle varer kjøpt på vinmonopolet. Sjekk i det polutsalget du skal handle i på forhånd.

Priser på alkohol
Du kan sjekke priser på all alkohol på vinmonopolet.no eller systembolaget.se hvis du har tenkt å handle inn til festen i Sverige.
Vi har estimert noen ca. priser for forskjellige typer fester.

Gjennomsnittlig pris per gjest for en 6 timers fest basert på 7 glass pr gjest:

Restaurant e.l. med husets alkohol: ca. kr. 480,- pr gjest 
Fest med medbrakt alkohol kjøpt i Norge: ca. kr. 250,- pr gjest 
Fest med medbrakt alkohol kjøpt i Sverige/ Tax free: ca kr. 150,- pr gjest

Det blir veldig mye billigere å kjøpe egen alkohol, men husk at du da må stå for egen betjening, oppvask, glass, isbiter etc.

Hva serverer man
Det finnes et hav av ulike viner, alt etter hvilke retter en skal servere. Mange går for en tre-retters middag med forett, hovedrett og dessert. Valg av riktig vin er essensielt for en absolutt smaksopplevelse. 

 

Kartongvin eller flaskevin er et spørsmål som går igjen hos mange. Vineksperter vil fort foreslå flaskevin av beste kvalitet og kan kanskje anbefale et fåtall av kartongviner som holder mål til et høytidelig bryllup. Uansett, er det smak og behag som gjelder. Det kan være lurt å smake på ulike viner før en tar en endelig beslutning.

Ansatte på vinmonopol har stort sett gode kunnskaper om vin i kombinasjon med mat, samt hva som passer seg i et bryllup. En kan også kombinere flaskevin og kartongvin ved å servere flaskevin til maten og kartongvin utover kvelden. Om en velger kartongvin kan den tappes over på flotte karafler som det serveres fra. Dette er også billigere, da pris selvsagt spiller en rolle ved innkjøp. 

Gode tips til ulike viner: www.mitt-bryllup.no samt  kalkulasjonstabell for hvor mye vin du trenger. 
Se også vinforedrag.no og blienvinkjenner.no for flere tips og valgmuligheter.

Alkoholfritt alternativ
Mange brudepar velger å servere alkohol i bryllupet sitt selv om de ikke drikker alkohol selv. Andre velger å ha et alkoholfritt bryllup. Det er også alltid noen som ikke drikker alkohol og da er det en fin gest og tilby dem noe annet en vanlig brus og vann. Valgmulighetene er mange og varierte. Smakfulle alkoholfrie viner fås kjøpt på Vinmonopolet dersom en ønsker å tilby gjestene en slik variant. Alkoholfrie drinker og oppskrifter finnes på www.drikkeglede.no/alkoholfritt

 

Velkomstdrikk med alkohol
Cava og champagne er ofte brukt til velkomstdrikker. Fruktige Sauvignon blanc, Ugni blanc eller Chardonnay uten eikepreg er også gode alternativer.

 

 

 

 

Oppskrift på en duggfrisk velkomstdrikk til bryllupsfesten

Ca 40 – 50 gjester (Du trenger en stor punsj bolle)

- 1 flaske 0,75 l. brennevin (bruk en nøytral type) 
- Ca 3 dl Pisang Ambon likør (gjør drikken lys grønn og gir en frisk rund smak)
- 2 flasker 1 ½ l med eple og pærecider brus
- 1 - 2 flasker 1 ½ l sitronbrus (1 og ½ flaske er ofte nok, men smak til)
- Ca 5 dl appelsinjuice (uten fruktkjøtt)
- 3 stk lime og eller sitroner skjæres i ringer. Legges i bollen til slutt sammen med masse isbiter for å holde den kald og frisk.

Lag velkomstdrikken ca 40 min før servering.

 

Dessert og kaffe:
Dersom dere ønsker å servere alkohol til dessert har vi plukket ut noen forslag til hva en kan serveres av drikke/likører til kaffen. Ved servering av Cognac kan en beregne at flest menn drikker dette til dessert og kaffe, mens omtrent like mange menn og kvinner velger Bayleys, eller andre typer likør til kaffe. En beregner vanligvis en enhet per person til dessert. 

Tips til likør;
 
Congnac: Remi Martin, Braastad XO 
Likør: Bayleys, Tia Maria, Amarula

<-- Tilbake

  © Copyright bryllupsguiden.no 2005